Steirisch für Anfänger Teil 5

Steirisch für Anfänger – Teil 5

Wos gibt’s Guates aufm Teller?

Steirische Schmankerl und ihre G’schichtn

Griaß di, liabe Lesa!

Heit müssn ma amoi über wos ganz Wesentlichs redn: des guate Essn! In da Steirischen Gegend gibt’s koane Ausredn, wia ma ned guad essn kunnt – do gibts so vui Steirische Schmankerl, dauntn gibt’s eigentlich gor koane Schlechtn!

Fangen ma amoi bei da Brotzeit o: a gscheits, flaumigs Bauernbrot, des schmeckt schon ganz alloa einfach herrlich. Dazu a guat aufgschmierte Kernölbutta – jaaa, des is scho wos Feines! Daun geht’s weiter mit an herzhaften Verhackerts, an Vulcano Speck und an trockenen Welschriesling. Des is liabnswiad, des bringt uns Steirer so richtig zum Strohlen.

Und wenn ma an grod an Appetit drauf hat, wos Woschtn soll ma denn do gfrei’n? De klassischn Steirischen Würschtl san a wahre Gaudi: Krenfleisch, Blunzen, Käs- oder Krakauer – da is für jeden Woschtnliva wos dabei. Wia ma so richtig guad drauf is, daun gibt’s a Brettljause – a herrlich gmischte Platte mit Schinken, Speck, Würstl und Käs. Do is ma eigentlich scho satt, aber wer kann zu so an Genuascht scho nein sagn?

Schinken und Sauvignon

Apropos Schinken, da muaß ma sagn, dass ma in do echte Steirische Schmankerl aufn Tisch bringt. Da Vulcano-Schinken zum Beispui – a geduldig gräucherta Rohschinkn, der mit seiner markantn Geschmack so vui Genießern Freid bereitet. A guadna Speck, der zart im Mund zergeht, is a fixa Bestandteil unserer kulinarischen Kultur. Und dazua passend a fruchtiga Sauvingnon.

Und wia ma uns des Gute do in da Steiermark gönnt, daun kimmt a Glasl Wein gor ned zum Kruzifxi. Vom fruchtign Welschriesling bis hin zum kraftvolln Zweigelt – unsare steirischen Winzer verstengan ihr Handwerk und zaubern edle Tropfn in die Glasn. Und sag’n ma’s ehrlich, wos passt bessa zu an guadn Essen ois a glaserl feinan Wein?

Vulkanlandroute66

Und oll des zammen finds in ana gonz besonderen Gegend in der Steiermork, dei hoasst hiaz Vulkanlandroute 66. Auf dera Strossn finds olls, wos gern isst! Vom Möhl bis zan goadn Brot, vom Schnitzl bis zan besonderen Vulcano Schinken vom Obstsalot bis zan guadn Obstler, va da Mülch bis zan Kas und van der Traubn bis zan Wein und zan Moast!

Ja, liabe Lesa, in der Steiermark geht’s um des G’fühl vo Genuss, um Tradition und um des gemeinsame G’miat. Wann ma si umadumsetzt und se a ba uns an Tisch dazusetzt, daun wird des Essen zur Erlebnis, zum Miteinand und zum G’schmack vom steirischen Leben.

Ob a Brettljause, a Woschtn oda a flaumigs Bauernbrot – des Essen in da Steiermark bringt uns zum Lacha, zum Genießa und zum Zsammsitzn. Denn a gscheites Essen is ned bloß a Grundlage, sondern a Quell von G’miatlichkeit und Freid.

 In dem Sinn, auf an guatn!

Eine Idee zu “Steirisch für Anfänger – Teil 5

  1. Hanna Bider-Schögl sagt:

    Ganz zufällig bin ich auf diese Seite gestossen, zum erfoschen was es so zu besichtigen gibt wenn ich mit meiner Familie in diesem Jahr die Steiermark besuche. Heimatgfüehl pur, für das lesen können und verstehn ist man privilegiert und von einer speziellen schönen Gegend in ÖSTERREICH.
    Nach vielen Jahren in der Schweiz lebend ist mir dieser Text vertraut wie auf Kindesbeinen erlernt. En liabe Gruess.

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